Jon Augustus Gardella in Het Hapsis Huis radio LIVE

‘De levensspiraal’ - Jon Augustus Gardella (Het werk is te koop.)

‘De levensspiraal’ – Jon Augustus Gardella (Het werk is te koop.)

Datum:

Dinsdag 2 mei 2023

Aanvangstijd:

13:00 uur

Eindtijd:

± 14:00 uur

Studiogast:

Jon Augustus Gardella, beeldend kunstenaar & docent

Terugluisteren:

Terugluisterlink volgt

Informatie

Jon Augustus Gardella werd in 1948 geboren in New York. Toen hij nog maar acht jaar was kreeg Jonathan Augustus, zoals zijn volledige voornaam luidt, al les van Bob Lavin waarmee hij al op 13-jarige leeftijd verschillende technieken had geleerd zoals beeldhouwen en modeltekenen.

Toen Jon Augustus achttien was ging hij naar Italië om te studeren aan de Academia di Belli Arti in Rome met Venanzo Crocetti en Pericle Fazzini als professoren. Gesponsord door het Uffizi Museum werkte hij in Florence aan de restauratie van kerken. De schoonheid van de Renaissance-meesters en de stad Florence werden van grote invloed op zijn carrière als beeldhouwer.

In 1968 vervolgde Jon Augustus zijn studie aan de Rijksacademie in Amsterdam onder de professoren Paul Gregoire, Piet Esser en Vaarzon Morel. Hij voltooide zijn studie in 1972. Zijn generatie Rijksacademie-studenten staat nu bekend als ‘De groep van figuratieve abstractie’.

Jon Augustus’ studiereizen naar Frankrijk, Italië, Griekenland, het tekenen in musea en op zeer oude plaatsen hebben Gardella inzicht gegeven in de geschiedenis van de kunst. Oudgriekse beeldhouwers zoals Phidias, Sophocles, Polykleitos en de Franse periode van Rodin en andere beeldhouwers uit Rodin’s periode hebben eveneens een grote invloed gehad op de ontwikkeling van zijn werk.

Toen Gardella in 1986 werd gevraagd door operadirecteur Sarah Caldwell van de Opera Company of Boston om de decors te ontwerpen voor de opera ‘Medea’, kon Jon Augustus zijn kennis van het ‘oude Griekenland’ omzetten in prachtige, grote decorstukken.

In Jon Augustus’ atelier is een enorme collectie bronzen beelden, kleurrijke tekeningen en grafisch werk te zien; vol met sierlijke bewegingsvormen en diepgewortelde emoties. In Gardella’s werk zit daarmee een vergaande compassie voor natuur en alle levensvormen.

Gardella werkt regelmatig in opdracht voor gemeenten en overheidsinstellingen. Zijn monumentale bronzen beelden zijn door heel Nederland te zien. Werken van Jon Augustus zijn bovendien in collecties van onder meer Gasunie, RUG universiteit Groningen, Philips Nat. Lab. Eindhoven, Museum Wierdenland, Jumping Amsterdam, Politiekorps Groningen, ABN-AMRO, Maan, Menzis, Heineken en Straumann.

In 1997 bracht de toenmalige Koningin Beatrix een bezoek aan Jon Augustus Gardella’s atelier. In zijn standplaats in het Groningse Garnwerd geeft hij ook lessen in diverse aspecten van de beeldende kunst. Op de webiste van Jon Augustus staat zijn volledige biografie en is veel werk van hem te zien.

Website

jongardella.com

Aanvullende link

‘Vaart in de beelden’ (Film over Jon Gardella in Van Gewest tot Gewest, NOS, NPO)

24 uur per dag radio vanuit Het Hapsis Huis

Deze link opent in een pop-up

RADIOGIDS

Het Wilde Oog

Duur ± 60 minuten
Uitzending sinds 5 augustus 2022

Met als motto ‘Wild Kijken & Lenig Denken’ ensceneert Het Wilde Oog ontmoetingen tussen culturen, resulterend in fotoreeksen, theatrale documentaires, performances en publicaties.

Over het grote project met de ‘Spakenburgse diva’s’ een gesprek met Hans Lemmerman van Het Wilde Oog. Bovenstaande foto van de diva’s is gemaakt door Wout Nooitgedagt.

Mental rock-‘n-roll

Duur ± 60 minuten
Uitzending sinds 6 september 2022

Jeroen Graus verbeeldt in zijn tekenkunst de relatie van de mens met de voortschrijdende technologie. ‘Want’, zo zei hij eerder, ’we worden allemaal steeds meer ingebed in allerlei technologische ontwikkelingen. Dat doet iets met ons.’

Het werk van Jeroen Graus is virtuoos, vrij en stilistisch uiteenlopend. Misschien een outsider voor nu en een insider voor straks.

Zin in je pensioen

Duur ± 45 minuten
Uitzending sinds 8 juni 2022

Zomaar zou kunnen worden gedacht dat iedereen staat te trappelen om met pensioen te gaan. Maar pensionering blijkt de meest impactvolle transitie die een mens doormaakt in zijn leven.

Maaike Boomstra heeft vele mensen geïnterviewd over het aanstaande pensioen voor haar boek ‘Zin in je pensioen’ en coacht mensen in de aanloop naar de pensioneringsdatum.

Het Verhaal

Duur ± 20 minuten
Uitzending sinds 3 mei 2022

In uitzendingen van Het Hapsis Huis radio LIVE met Het Verhaal staan verhalen centraal die te maken hebben met ervaringen, wijsheid die daaruit volgt en de bijdrage daarvan aan onze cultuur. In deze uitzending neemt geboortecoach Yolande Kusse het woord. Heb je ook een verhaal dat raakt? Neem contact met de redactie op via deze website.

De benadering van Karl Jaspers

Duur ± 60 minuten
Uitzending sinds 1 mei 2022

Praktijk Maieutiek van filosofe Petra Bolhuis in het Groningse Baflo staat voor het stellen van de juiste vragen en het bieden van filosofische kennis waarmee mensen zelf praktisch aan de slag kunnen.

In deze uitzending wordt met name de filosofie van Karl Jaspers (1883-1969) belicht maar ook worden filosofen Hannah Arendt, Markus Gabriel en Martin Heidegger besproken.

Het Hapsis Huis radio LIVE

Voor Het Hapsis Huis radio LIVE wordt de uitzending, zoals in deze radiogids vermeld, onderbroken. Edities van dit programma vermelden we onder Activiteiten. Alle uitzendingen van Het Hapsis Huis radio LIVE zijn daar terug te luisteren.