Het Hapsis Huis radio LIVE met eindejaarsmoment

Datum:

Vrijdag 17 december 2021

Aanvangstijd:

20:00 uur

Eindtijd:

± 20:45 uur

Studiogast:

Marlon Wong Sioe, religiedeskundige

Terugluisteren:

Luister hier >>

Informatie

In deze uitzending wordt onder andere gesproken over het klimaat, de problemen van vluchtelingen en de coronacrisis. Ook is er een speciale bijdrage, een Inca-gebed en een minuut stilte dat niet alleen gehoord maar ook beluisterd mag worden.

Marlon Wong Sioe is schrijver van ‘Een Spirituele samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’ en ‘Velden van Smaragd: gedichten geïnspireerd op de betoverende schoonheid van de natuur’.

Over het Inca-gebed 

In deze uitzending wordt een Inca-gebed ten gehore gebracht. De tekst is hieronder te lezen. Ook is daaronder informatie te lezen over de herkomst van de tekst in deze uitzending.

Een Inca-gebed

Aan de winden van het zuiden
Grote slang
Wikkel uw lichaam van licht om ons heen
En leer ons het verleden van ons af te schudden
Zoals u uw huid afschudt om zacht over de aarde te gaan
Leer ons de weg van de schoonheid

Aan de winden van het westen
Moeder jaguar
Bescherm deze ruimte waarin we nu werken
Toon ons de weg voorbij de dood
En leer ons de weg van vrede smetteloos te leven

Aan de winden van het noorden
Kolibrie, grootmoeders en grootvaders, ouden
Kom en verwarm uw handen aan onze vuren
Fluister tot ons in de wind
Wij eren u die voor ons kwamen
En zij die na ons komen, de kinderen van onze kinderen

Aan de winden van het oosten
Condor en grote adelaar
Kom tot ons van de plek van de rijzende zon
Houdt ons onder uw vleugels
Toon ons de andere dimensies en leer deze te integreren in onze wereld van drie dimensies
Toon ons de bergen waarvan wij alleen maar kunnen dromen
En leer ons vleugel aan vleugel te vliegen met de grote geest

Moeder aarde
We zijn hier bijeen voor de genezing van al uw kinderen: het stenenvolk, het plantenvolk, de vierbenigen, de tweebenigen, de wezens met bont, de kruipende wezens, de wezens met vinnen, de wezens met vleugels, al onze relaties
U bent onze moeder

Vader zon, grootmoeder maan, sterrenvolken,
Grote geest, u die bekend staat onder duizend namen en die de onuitspreekbare bent
Dank dat u ons samenbrengt en ons in stelt het lied van het leven te zingen.

Herkomst gebed

Dit Incagebed is uit het boek ‘De depressie vanuit verschuivend perspectief’ waarin ook een analyse te vinden is van deze gebedstekst. ‘De depressie vanuit verschuivend perspectief’ is een boek uit 2009, werd geschreven door psychiater Gradus van Florestein, is een uitgave van Uitgeverij Akasha in Eeserveen en is overal te koop. 

24 uur per dag radio vanuit Het Hapsis Huis

Deze link opent in een pop-up

RADIOGIDS

Troost in de filosofie

Duur ± 70 minuten
Uitzending sinds 13 maart 2022

Soms lijden we aan het leven en zoeken we troost. Dat is het thema van een tiental hoorcolleges die filosofe Petra Bolhuis en gepensioneerd psychiater Gradus van Florestein verzorgen in het hoger onderwijs. Het recent verschenen boek van de Canadese historicus Michael Ignatieff draagt bij aan de basis voor deze lessenreeks.

Naar de nieuwe samenleving

Duur ± 30 minuten
Uitzending sinds 7 april 2022

In een samenleving met angst, verdriet en woede die zich vaak uiten in oorlog, misdaad, hongersnood en milieuvervuiling hebben weinigen zin terwijl die toch dagelijkse realiteit blijkt. Kan het anders?

Ja, schrijft Marlon Wong-Sioe in zijn boek ‘Een Spirituele Samenleving’. Voor verandering is innerlijke goedheid nodig.

Het Verhaal

Duur ± 20 minuten
Uitzending sinds 3 mei 2022

In uitzendingen van Het Hapsis Huis radio LIVE met Het Verhaal staan verhalen centraal die te maken hebben met ervaringen, wijsheid die daaruit volgt en de bijdrage daarvan aan onze cultuur. In deze uitzending neemt geboortecoach Yolande Kusse het woord. Heb je ook een verhaal dat raakt? Neem contact met de redactie op via deze website.

De benadering van Karl Jaspers

Duur ± 60 minuten
Uitzending sinds 1 mei 2022

Praktijk Maieutiek van filosofe Petra Bolhuis in het Groningse Baflo staat voor het stellen van de juiste vragen en het bieden van filosofische kennis waarmee mensen zelf praktisch aan de slag kunnen.

In deze uitzending wordt met name de filosofie van Karl Jaspers (1883-1969) belicht maar ook worden filosofen Hannah Arendt, Markus Gabriel en Martin Heidegger besproken.

Het Hapsis Huis radio LIVE

Voor Het Hapsis Huis radio LIVE wordt de gewoonlijke uitzending, zoals hierboven in deze radiogids vermeld, onderbroken. Ververs indien nodig deze website en klik op de knop van de radiospeler om te kunnen luisteren. Aankondigingen van Het Hapsis Huis radio LIVE vermelden we onder Activiteiten. Afleveringen van Het Hapsis Huis radio LIVE zijn daar ook terug te luisteren.